Založba Aristej
Dialogi Logo
Knjige in njihove nevralgične točke

603–42024

Knjige in njihove nevralgične točke

8,00 EUR

redna cena

– Povzetek –

V ospredju številke je literatura. Literarna urednica Dialogov Petra Kolmančič se v uvodniku dotakne nekaterih nevralgičnih točk, povezanih s knjigami, pisanjem, bralno kulturo, pismenostjo, založništvom ali s knjižnim trgom – tako v Sloveniji kot širše. Prva je ugotovitev, da otroci in mladina namesto v materinščini zmeraj več berejo v angleščini, kar mnoge skrbi, Kolmančič pa je do tega pojava tolerantna, saj je njena generacija nekdaj v Jugoslaviji šund literaturo tudi brala v srbohrvaščini in ne v slovenščini. Druga točka so opozorila mnogih založnikov, urednikov in avtorjev  po izteku knjižnih sejmov v Frankfurtu in Bologni, kjer je bila Slovenija častna gostja, da država preprosto ni znala izkoristiti potenciala teh dveh izjemnih priložnosti. Kolmančič se dotakne tudi cenzure, ki je danes v polnem zamahu predvsem s prečiščevanje starejših besedil, t. i. rewriting, piše pa tudi o svobodi govora in nedavnih škandalih zaradi plagiatov na slovenski literarni sceni.

Petra Kolmančič je pripravila tudi obsežen intervju s pesnico, prevajalko, kolumnistko, urednico in založnico Anjo Zag Golob. Pogovarjali sta se o njeni poeziji, majhnih založbah in pogumnem odprtju male knjigarne v Mariboru, ki se je je lotila s sodelavkami, in o rezidenci v Švici, kjer trenutno ustvarja. Anja Zag Golog je odgovarjala v svojem značilen neposrednem in bojevitem slogu.

V Branju, literarnem delu Dialogov, je objavljen  njen najnovejši pesniški cikel Visoke vode, ki ga je Zag Golob posvetila koroškim rojakom po lanskih katastrofalnih poplavah. Nove pesmi v uredniškem izboru Petre Kolmančič objavljajo še Danica Križanič Müller, Martina Potisk in Nina Medved, prozo pa Anja Mugerli. Tone Perčič in Rok Vilčnik. Janko Trupej je prevedel kratko zgodbo avstrijskega klasika Arthurja Schnitzlerja Za eno uro (Um eine Stunde),  Jakob Klemenčič pa narisal strip Superjunaki po zgodbi Toma Podstenška.

V kritiški rubriki Kulturna diagnoza se Matic Majcen znova ozre na Kubrickovo filmsko klasiko 2001: Odiseja v vesolju (2001: A Space Odyssey) – tokrat glede uporabe hrane v filmu, Oskar Ban Brejc pa obravnava slavni film Soba (The Room) Tommyja Wiseauja glede na uporabo klišejev. Muanis Sinanović primerja dva nedavna ameriška filma o slavnih osebnostih: Oppenheimer in Bob Marley: One Love, Simona Jerala pa piše o srbsko-slovenskem dokumentarcu Stekleničarji (Flašaroši). Veronika Šoster ocenjuje pesniško zbirko Vesne Liponik Jabk , Robert Kuret pa roman Toma Podstenška Malo drugače. Bojan Sedmak piše o knjigi esejev pisatelja in urednika Andreja Blatnika Knjige na poti, Martina Potisk o Knjigi o uri, ki je posvečena 150-letni zgodovini stavbe Prve gimnazije v Mariboru, Nika Arhar pa o knjigi Hoppla, wir leben: izgubljena gesta lastnega odstopa, ki je del projekta, sestavljenega iz več predstav in performansov gledališkega kolektiva Beton Ltd.

Contact us

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
SI-2000 Maribor
Slovenia

Post address:
Založba Aristej, P.O.B.. 115, SI-2116 Maribor, Slovenia

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Design and development
weingerl.com