Založba Aristej
Ciklična vera popularne kulture

Izar Lunaček

Ciklična vera popularne kulture

Grafična podoba: Ilovar-Stritar

Letnica izida: 2011

Format 133 x 202 cm, črno-beli tisk, broširano, 304 str.

ISBN: 978-961-220-075-6

10,00 EUR

znižana cena

-%

O knjigi

Kaj povezuje Pusta, Martina Krpana, Harlekina, Racmana Jako, Alfa in Mr. Beana? Ali bi lahko imeli mitološki in stari ljudski junaki kaj skupnega z junaki sodobnega popa?
Lunačkova knjiga razkriva, da so pojmi "komičnega", "popularnega" in "arhaičnega" medsebojno povezani oziroma da je arhaična kultura najbolj doma v domeni popularnega, popularna pa tam, kjer je obenem komična. Tako je mogoče teoretsko potegniti rdečo nit, ki poteka od mitologije preko srednjeveškega karnevala vse do sodobnih stripov, risank in humorističnih nanizank. Pri tem avtor gleda na arhaično religioznost kot na določeno z občutkom o svetem kot sočasno tudi nevarnem, prepovedanem, v okviru določenih obredov in mitov pa tudi o komičnem in na podlagi tega izpelje trditev, da na današnjo komično popularno kulturo ne gre gledati zgolj kot na nedolžno zabavo, temveč kot  na sodobno naslednico tega prastarega odnosa do svetega. Arhaična religioznost ali »ciklizem« se po njegovem mnenju vseskozi neuradno ohranja prav v obliki popularne kulture.  

O avtorju

Izar Lunaček je slikar, komparativist in doktor filozofije. Hkrati je eden najbolj priznanih slovenskih stripovskih avtorjev in ilustratorjev.
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane