Založba Aristej
Govor med znanostjo in umetnostjo

Govor med znanostjo in umetnostjo

zbirka Dialogi, XIV. Letnik, 2013

Urednici: Katarina Podbevšek, Nina Žavbi Milojević

Grafična podoba: Nenad Jelesijević - kitch
 

Format 14 x 23 cm, črno-beli tisk, broširano, 288 str.

ISBN: 978-961-220-086-2

10,00 EUR

znižana cena

-%

O knjigi

Spremenjena jezikovna slika sveta predstavlja novo spodbudo za raziskavo govora kot umetniškega izrazila. Knjiga Govor med znanostjo in umetnostjo, ki jo sestavljajo prispevki 27 domačih in tujih avtoric in avtorjev, je zanimiva in uporabna za vse, ki se raziskovalno, praktično ali študijsko ukvarjajo z različnimi oblikami govorjenega jezika v umetnosti.

Umetnosti, ki imajo za svoje izrazilo govor (jezik), sledijo splošnim spremembam sveta: v luči globalnega ukinjanja (jezikovnih) meja jezik kot nacionalnoidentitetni simbol postaja manj pomembna kategorija, tudi socialnozvrstne meje znotraj enega jezika so razrahljane, jezikovno-govorna normativnost izgublja svojo avtoriteto, novi urbani govori skupaj s tujejezičnostjo zrcalijo novodobni tek sveta. 
Tako kot je tehnološki razvoj umetnikom omogočil uporabo novih izraznih orodij, s katerimi tematizirajo sodobni svet in ustvarjajo radikalno nove poetike, je pomembno vplival tudi na razvoj znanosti, ki raziskujejo jezik in govor.

Prispevki domačih in tujih avtoric in avtorjev, ki so nastali v okviru Simpozija o umetniškem govoru na AGRFT aprila 2013, predstavljajo vlogo govora pri pripovedovanju zgodb, v eksperimentalnem umetniškem govornem oblikovanju, pri interpretativnem branju, največjo pozornost posvetijo igralskemu govoru v gledališču, in sicer v dramskem, lutkovnem, opernem, improvizacijskem ali celo sodobnoplesnem, obravnavajo pa tudi govor v radijskem mediju, na televiziji in filmu, jezik v dramskih delih in prevodih ter lektorsko oblikovanje govora v gledaliških uprizoritvah ali zajemajo širša področja.
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane