Založba Aristej
Govornost literarnih besedil

Katarina Podbevšek

Govornost literarnih besedil

Urednica: Emica Antončič

Grafična podoba: Jernej Borko

Letnica izida: 2017

Format 16 x 23,5 cm, dvobarvni tisk, broširano, 152 str.

ISBN: 978-961-220-119-7

21,00 EUR

redna cena

16,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Ta interdisciplinarno zastavljena knjiga v slovenski prostor, v katerem izrazito primanjkuje strokovne literature o govoru, prinaša prepotrebno oporo in pomoč vsem interpretom literarnih besedil  (vzgojiteljem, učiteljem, študentom, knjižničarjem, radijskim govorcem, ljubiteljskim igralcem in vseh vrst pripovedovalcem). Teoretično in s praktičnimi primeri postavi temelje za pripravo besedil na govorno interpretacijo, ki jo vsak govorec zatem oblikuje individualno. 
Mnogi so prepričani, da je uspešnost govornega interpretiranja literarnih besedil (branja, recitiranja, pripovedovanja …) odvisna predvsem od navdiha, talenta in intuicije, a Katarina Podbevšek  dokazuje, da je za govorno interpretiranje potrebno tudi specifično znanje, ki omogoča v literarnih besedilih prepoznati njihovo govornost. Govornost je lastnost zapisanega besedila, da z jezikovnimi sredstvi nakazuje govorno izvedbo. Bralec (potencialni govorec) v zapisu zmeraj išče sledi avtorjevega 'govora' in se tako na poseben način vrača k izhodišču, h govornemu mediju, ki je starejši in mnogo bogatejši od pisave.

O avtorici

Katarina Podbevšek je profesorica za govor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer predava teorijo jezika in govora. Predmet njenega strokovnega zanimanja je predvsem govorjeni jezik v različnih okoliščinah, zlasti v umetnosti in pedagoškem procesu.
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane