Založba Aristej
Kognitivna znanost

Olga Markič

Kognitivna znanost

Filozofska vprašanja

zbirka Dialogi, XI. letnik, 2010

Grafična podoba: Nenad Jelesijević - kitch
 

Format 14 x 23 cm, črno-beli tisk, broširano, 144 str.

ISBN: 978-961-220-076-3

18,50 EUR

redna cena

12,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Knjiga je filozofski uvod v kognitivno znanost, novo raziskovalno področje, ki povezuje nevroznanost, psihologijo, jezikoslovje, antropologijo, računalništvo, umetno inteligenco in filozofijo.
Kognitivna znanost se je v sredini prejšnjega stoletja rodila iz potrebe po bolj celostni obravnavi duševnih pojavov.  Dotedanji trend v znanosti, ki je vodil v cepitev na vedno bolj specializirane discipline in poddiscipline, se je obrnil v iskanje integracije. Kognitivna znanost je v tem še posebej zanimiva, saj pri njej ne gre zgolj za integracijo dveh sorodnih disciplin (kot npr. v biokemiji), ampak za sodelovanje disciplin s področja naravoslovja, medicine, tehnike, družboslovja in humanistike. 
Filozofija je že od samega začetka ena od temeljnih disciplin kognitivne znanosti. Za razliko od ostalih, ki so usmerjene v empirično raziskovanje in načrtovanje modelov, pa je njena vloga na prvi pogled manj jasna.

O avtorici

Olga Markič  je profesorica filozofije na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, predava pa tudi na interdisciplinarnem magistrskem študijskem programu Kognitivna znanost. Raziskovalno se ukvarja predvsem s filozofijo kognitivne znanosti, filozofijo duha, logiko, teorijo argumentacije in nevroetiko.

 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane