Založba Aristej
Neoliberalna kultura

Jim McGuigan

Neoliberalna kultura

zbirka Dialogi, XVI. letnik, 2016

Naslov izvirnika: Neoliberal Culture

Prevod: Boštjan Kmetec

Urednica: Emica Antončič

Grafična podoba zbirke: Matjaž Wenzel - MILIMETER

Format 13,4 x 20,2 cm, črno-beli tisk, broširano, 282 str.

ISBN: 978-961-220-111-1

29,00 EUR

redna cena

21,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Neoliberalna kultura  je knjiga  o ideoloških in kulturnih vidikih neoliberalne civilizacije, ki kot globalna hegemonija poveljuje tudi kulturnemu polju, umetnosti, medijem in vsakodnevnemu življenju. Jim McGuigan, trenutno verjetno mednarodno najbolj izpostavljen kulturni analitik, v njej neizprosno, ostro in natančno analizira sodobno kulturno politiko, katere prevladujoča načela se – podobno kot v javnem zdravstvu in visokem izobraževanju – s kulturnih ciljev premikajo h gospodarskim. 
S transdisciplinarnim pristopom, ki se opira na  kulturni materializem Raymonda Williamsa in opažanja Ulricha Becka, Michela Foucaulta, Maxa Webra in Pierra Bourdieuja, nam McGuigan izriše podobo tipične neoliberalne strukture občutka, zahrbtnega kul leska sistema, ki si prisvaja nezadovoljstvo in uporništvo ter s tem nevtralizira kritično opozicijo, sistema, v katerem dominira tehnološki determinizem in kjer se obvezna individualizacija mladih ujema s prekarnostjo, kul kulturo in osebno negotovostjo.

O avtorju

Jim McGuigan je raziskovalec, upokojeni univerzitetni profesor kulturne analize, pisatelj in umetnik. V preteklosti je delal za Arts Council Velike Britanije in bil urednik v oddelku za televizijske drame na BBC-ju.  

 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane