Založba Aristej
O odločanju in osebni avtonomiji

Toma Strle, Olga Markič

O odločanju in osebni avtonomiji

zbirka Dialogi, XX. letnik, 2021

Urednik: Boris Vezjak

Grafična podoba zbirke: Matjaž Wenzel - MILIMETER

Format 13,4 x 20,2 cm, črno-beli tisk, broširano, 145 str.

ISBN: 978-961-220-135-7

16,00 EUR

redna cena

12,00 EUR

spletna cena

O knjigi

V dobi razmaha umetne inteligence in vladavine algoritmov postajajo dileme glede svobodne izbire, avtonomne volje, racionalnosti in odsotnosti nadvlade zmeraj večje. Teorija odločanja je eno najbolj vročih področij raziskav v sodobnih znanostih.

Ta knjiga se loteva raziskav odločanja predvsem z vidika kognicije in se poznavalsko spopade s ključnimi temami: kdaj in zakaj se motimo, v katerih kontekstih in zakaj se odločamo slabo, katere okoliščine narekujejo naše izbire in dejanja, na katera dejansko nimamo vpliva, čeprav si domišljamo, da ga imamo? Končno pa tudi, kako doživljamo, razumemo in pojasnjujemo odločitvene situacije.

Avtorja se osredotočata na razmerje med odločanjem in osebno avtonomijo: v kakšni meri smo pri svojih odločitvah omejeni, kdaj in kako svojo svobodo izbire tudi ohranjamo in koliko prostora zanjo nam sodobna znanost sploh pri tem dopušča in dovoljuje.

O avtorici in avtorju 

Olga Markič  je profesorica filozofije na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete v Ljubljani, Toma Strle  je docent za področje filozofije na Pedagoški fakulteti  v Ljubljani , oba pa predavata  tudi na interdisciplinarnem magistrskem študijskem programu Kognitivna znanost. 
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane