Založba Aristej
Planet aplikacij

Thomas Hylland Eriksen

Planet aplikacij

Kako je pametni telefon spremenil svet

zbirka Dialogi, XXII. letnik, 2023

Naslov izvirnika: Appenes planet

Prevod: Darko Čuden

Urednica: Emica Antončič

Grafična podoba: Matjaž Wenzel - MILIMETER

Format 13,4 x 20,2 cm, črno-beli tisk, broširano, 184 str.

ISBN: 978-961-220-142-95

23,00 EUR

enotna cena

O knjigi

Pametni telefon je v manj kot dvajsetih letih osvojil svet, vdrl v misli ljudi in preoblikoval vsakdanje življenje  v skoraj vseh državah. Vendar ne povsod na enak način. Celo relativno revni urbani Afričani in Azijci imajo pogosto pametni telefon, čeprav morda živijo v barakah in premorejo samo eno dodatno oblačilo.

Pametni telefon je postal globalno vezivo in lepilo. Nenavadno je le, da to lepilo po eni strani ločuje, po drugi pa združuje, kot magnet z dvema poloma. Vključuje in izključuje, zbira in cepi, kriv je, da smo neumnejši in pametnejši, bolj samostojni in bolj nemočni, bolj odvisni in bolj svobodni. Svet nam veča in manjša, da je bolj pregleden in bolj zmeden, bolj povezan in bolj razdrobljen.

Eriksen ne moralizira, ampak skuša ugotoviti, kaj se dogaja, odkar smo se preselili na »planet aplikacij«. Pronicljivo esejistično pisanje, ki se sprehaja po vsem svetu.

O avtorju

Thomas Hylland Eriksen (1962) je profesor socialne antropologije na Univerzi v Oslu in avtor številnih knjig z antropološkimi in kulturnimi temami, ki so doživele ogromen uspeh ne samo na Norveškem ampak tudi po svetu. V slovenskem prevodu že imamo njegove Majhne kraje, velike teme (Aristej, 2009, 2012). Raziskovalno se ukvarja predvsem z etničnimi odnosi, oblikovanjem narodov, globalizacijo in kulturnimi  spremembami v večkulturnih družbah.

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane