Založba Aristej
Samskost

Iztok Šori

Samskost

Med ideologijo družine in ideologijo izbire

zbirka Dialogi, XV. letnik, 2015

Urednica: Emica Antončič

Grafična podoba: Nenad Jelesijević - kitch

Format 14 x 23 cm, črno-beli tisk, broširano, 180 str.

ISBN: 978-961-220-104-3

14,00 EUR

znižana cena

-%

O knjigi

Če verjamemo, da sta partnerska zveza in heteroseksualna jedrna družina večvredni obliki človeškega bivanja, je samskost za mnoge povezana z osebnimi stiskami, občutki neuspeha in izključenosti, v družbi pa obravnavana kot problem. Če pa ne pristanemo na prevladujoče konvencije, ugotovimo, da od »problema« pri samskosti ostane bolj malo.

Pogosto omenjanje samskosti v javnem diskurzu in hkratna prevlada klišejev o njej kar kličejo po sociološkem opazovanju realnih življenjskih potekov in položajev samskih. To je tudi namen te knjige, ki je prva znanstvena monografija o samskosti v Sloveniji sploh.  Iztok Šori v središče svoje raziskave postavlja samske in ne družine, kar je glede na dosedanjo raziskovalno prakso tudi sociološki eksperiment. 
V knjigi analizira, kako so se skozi moderno zgodovino spreminjali ekonomski, družbeni, kulturni in individualni konteksti samskosti, kako se je spreminjal položaj samskih in kako samski živijo in razmišljajo danes. Pri tem odpira tudi vprašanje, kdaj lahko samskost opredelimo kot življenjski stil oz. kaj je značilno za samskost in samske po izbiri.

O avtorju

Iztok Šori  je sociolog, ki raziskuje predvsem enakost spolov, politično reprezentacijo in emancipacijo, rasizem, sovražni govor in življenjske stile. Dela kot raziskovalec na Mirovnem inštitutu in je tudi njegov direktor.
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane