Založba Aristej
Stigma

Erving Goffman

Stigma

Zapiski o upravljanju poškodovane identitete

zbirka Dialogi, IX. letnik,2008

Naslov izvirnika: Stigma

Prevod: Jana Unuk
Urednica: Mirjana Ule
Grafična podoba: Nenad Jelesijević - kitch

Format 14 x 23 cm, črno-beli tisk, broširano, 128 str.

ISBN: 978-961-220-067-1

17,00 EUR

redna cena

12,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Erving Goffman je v tej knjigi inovativno konceptualiziral družbeno stigmo – izraz si je sposodil pri starih Grkih, kjer stigma označuje nenavadna ali slaba telesna obeležja, in ga vnesel v splošno zakladnico globalnega družbenega znanja. Po njegovi zaslugi danes stigmatizacijo razumemo kot družbeno marginalizacijo. Osebe, ki se v vsakdanjem življenju ne podrejajo družbenim merilom normalnega in sprejemljivega, so običajno označene kot družbeno nesprejemljive in kot take stigmatizirane.  

Goffman v slikovitih študijah in avtobiografijah analizira primere družbeno nesprejemljivih in domnevno nenormalnih ljudi, kot so psihični bolniki, narkomani, prostitutke, alkoholiki, homoseksualci in številne druge marginalne družbene skupine. Zato je njegova knjiga mestoma podobna pripovedi, zgodbi in nudi bralcu čisti bralni užitek, vživljanje v situacije in identificiranje z osebami, ki jih predstavlja.

Še danes je Goffmanovo delo eno izmed ključnih pri preučevanju dinamike odklonskosti, procesih tvorjenja subkulturnih kontekstov, hkrati pa tudi v preučevanju številnih družbenih stereotipizacij in različnih oblik družbenih nestrpnosti. Družboslovna klasika.

O avtorju

Erving Goffman (1922–1983), eden največjih ameriških sociologov 20. stoletja, je predaval sociologijo in antropologijo na več ameriških univerzah.
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2023 | Vse pravice pridržane