Založba Aristej
Svet v kaplji rose

Maja Lavrač

Svet v kaplji rose

Mojstri kitajske pesniške tradicije iz obdobja dinastije Tang (618−907)

Urednica: Emica Antončič

Kaligrafija: Chikako Shigemori Bučar

Grafična podoba: Matjaž Wenzel - MILIMETER

Format 16 x 23,5 cm, črno-beli tisk, broširano, 180 str.

ISBN: 978-961-220-122-7

21,00 EUR

redna cena

16,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Obdobje dinastije Tang  velja za zlato dobo kitajske umetnosti, predvsem poezije  in kaligrafije. Več kot  dva tisoč pesnikov je takrat ustvarilo skoraj 50.000 pesmi v virtuoznih metričnih oblikah.  Maja Lavrač je za to knjigo pripravila izbor pesmi petih slavnih pesnikov iz tega obdobja, jih prevedla in pospremila s širokim sinološkim portretom kitajske družbe in kulture tistega časa.
Bralec lažje razume in podoživi pesem, ko ve za neprestane spopade za oblast, upore, krivice, trpljenje navadnih ljudi ter prilagajanja in selitve, v katere so bili v takšnih okoliščinah prisiljeni tudi sami pesniki – predvsem zaradi arogantne in skorumpirane uradniške elite. Interpretacija prav tako sledi vsem trem tradicionalnim miselnim tokovom, prisotnim v kitajski družbi tudi v času vladavine dinastije Tang: konfucianizmu, daoizmu in budizmu. 

Kitajska je bila v obdobju dinastije Tang najmočnejša, najbogatejša in v mnogih pogledih najnaprednejša dežela na svetu. Danes, ko moč in pomen Kitajske v globalnem svetu spet rase in se povečuje tudi  zanimanje zanjo in za njeno kulturo, je ta knjiga odlično čtivo za vse, ki bi želeli spoznati  tradicijo, ki leži v temeljih današnje kitajske kulture, evropocentričnemu pogledu še zmeraj nerazumljene in tuje.

O avtorici 

Maja Lavrač je predavateljica kitajske književnosti in prevajanja kitajskih literarnih besedil na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete v Ljubljani. 
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane