Založba Aristej
Državljanski pojmovnik za mlade

Mitja Sardoč

Državljanski pojmovnik za mlade

zbirka Pojmovniki, 14. knjiga, 2022

Ilustracije: Izar Lunaček

Grafična podoba: Jernej Borko

Urednica: Emica Antončič

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 124 str.

ISBN: 978-961-220-139-5

24,00 EUR

redna cena

19,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Državljanstvo je status, ki povezuje posameznika s politično skupnostjo, državo. Že dolgo se zdi, da politika večine, predvsem mladih državljanov ne zanima več, toda aktivno državljanstvo se vrača z okoljskim aktivizmom in novo občutljivostjo za nasilje, diskriminacijo in sovraštvo. Odpirajo se tudi nove dileme: o svobodi izražanja in strpnosti ter njunih mejah, o domoljubju in nacionalizmu, o konceptu multikulturalizma, o neenakosti in nasilnem ekstremizmu idr., na katere išče odgovore tudi ta knjiga. 

Državljanski pojmovnik je nekakšen štoparski vodič po zgoraj omenjenih vprašanjih in idejah, ki so oblikovale svet, v kakršnem živimo danes, ter njihovem zgodovinskem ozadju. Obravnava nekatera od ‘klasičnih’ vprašanj, ob katera trčimo, ko govorimo o aktivnem državljanstvu, demokraciji, svobodi izražanja, strpnosti, diskriminaciji in enakih možnostih, domoljubju, večkulturnosti in številnih drugih. Pri njihovi obravnavi posega tako po primerih iz oddaljene preteklosti (npr. antične Grčije in Rima), kakor tudi po tistih iz sodobne zgodovine (npr. iz obdobja t. i. ‘hladne vojne’ po koncu II. svetovne vojne) in našega vsakdanjega življenja. 

O avtorju

Mitja Sardoč je raziskovalec na Pedagoškem inštitutu v Ljubljani. Ukvarja se s filozofijo vzgoje, politično filozofijo, izobraževalnimi politikami, državljansko vzgojo, multikulturalizmom, enakimi možnostmi ter neoliberalizmom v vzgoji in izobraževanju. 

 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane