Založba Aristej
Fotografski pojmovnik za mlade

ZnakZlata hruška

Nataša Kovšca

Fotografski pojmovnik za mlade

zbirka Pojmovniki, 13. knjiga, 2021

Ilustracije: Izar Lunaček

Grafična podoba: Jernej Borko

Urednica: Emica Antončič

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 136 str.

ISBN: 978-961-220-134-0

24,00 EUR

redna cena

19,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Danes skoraj vsi fotografiramo – najpogosteje kar s telefoni – in na fotografijah ohranjamo svoje spomine. A fotografija je lahko še veliko več: umetniško delo, dokaz, reklama in posel ali opozorilo na družbene neenakosti in klic na pomoč. V tej knjigi boste o njej izvedeli skoraj vse: od zgodovine do najbolj slavnih posnetkov vseh časov, od klasičnih žanrov do posebnih zvrsti in od analogne do digitalne fotografije v globalnem svetu.

Pojmovnik poleg najpomembnejših družbenih funkcij fotografije in izbranih fotografov, ki so s svojimi deli pisali zgodovino, predstavi bistvene prelomnice v razvoju fotografskega medija, od izuma fotografije v 19. stoletju do pojava prvih digitalnih fotoaparatov v osemdesetih letih 20. stoletja. V njem boste spoznali raziskovalno delo pionirjev fotografije in se seznanili z razvojem prvih fotografskih tehnik. V knjigi so predstavljeni tako klasični fotografski žanri (portret, krajina, tihožitje, akt  …), prevzeti iz slikarstva, kot tudi najpomembnejše specifične fotografske zvrsti (dokumentarna, reportažna, ulična, športna idr. fotografija). Eno izmed poglavij je namenjeno odnosu med fotografijo in slikarstvom. Pojmovnik v nadaljevanju predstavi začetke rumenega tiska in delo paparacev, ki s fotografskim aparatom grobo posegajo v intimno življenje zvezdnikov. V zaključnih poglavjih pa boste izvedeli, katere nove načine distribucije fotografije sta omogočila digitalizacija in izum svetovnega spleta in s kakšnimi problemi se lahko soočimo zaradi lažnih in neprimernih objav fotografij na družbenih omrežjih. V sklepnem poglavju so predstavljene ikonične fotografije, ki so pomembno zaznamovale svetovno in slovensko družbeno zgodovino.

O avtorici

Nataša Kovšca je umetnostna zgodovinarka, kustosinja, predavateljica razvoja fotografije in vizualnega sporočanja na Višji strokovni šoli Srečka Kosovela v Sežani in urednica za vizualne umetnosti pri reviji Dialogi. 
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane