Založba Aristej
Moja odločitev

Nika Kovač

Moja odločitev

Pričevanja, pravice in predsodki o splavu

Oblikovanje naslovnice: Samira Kentrić

Oblikovanje notranjosti: Matjaž Wenzel

Urednika: Rajko Muršič, Emica Antončič

Letnica izida: 2020

Format 13,4 x 20,2 cm, črno-beli tisk, broširano, 140 str.

ISBN: 978-961-220-130-2

19,50 EUR

redna cena

16,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Pravica do odločanja o rojstvu svojih otrok je v Sloveniji samoumevna in ustavno zaščitena. Vendar je splav še zmeraj tabu. Ženske o tej izkušnji poredko govorijo. 
Ta knjiga  odkrito spregovori o splavu in razkrije, kaj se v resnici dogaja na tem področju, kakšne pravice imajo ženske in kakšni so medicinski postopki, pa tudi o tem, da splav obstaja, odkar obstaja nosečnost, in kako so ga ženske opravljale nekoč.

Nika Kovač je zbrala zgodbe pogumnih žensk, ki so želele spregovoriti o splavu. Iz njihovih zgodb govori življenje sámo, kakršno je, polno intimnih, zdravstvenih in eksistenčnih kriz. Hkrati te zgodbe pričajo, kako globoko patriarhalna je še zmeraj slovenska družba, koliko ostankov prepričanj, da ženska nima pravice razpolagati s svojim telesom, da mora ne samo potrpeti, ampak tudi trpeti in se žrtvovati, je še v njej.  

Ta knjiga ne propagira splava, se pa odločno zavzema za omogočanje izbire in svobodno odločanje. kajti neželena nosečnost se lahko zgodi katerikoli. Odločitev o splavu je zgolj odločitev vsake posameznice in nihče, ne okolica ne bližnji ne medicinsko osebje, nima pravice pritiskati nanjo. Kajti ženske niso zvedene samo na reproduktivno funkcijo, ampak so enakopravne, samostojne in svobodne osebe. 

O avtorici

Nika Kovač, sociologinja, antropologinja in etnologinja, se v svojem raziskovalnem in družbeno angažiranem delu ukvarja z vprašanji družbenega spola in socialnih krivic in vodi Inštitut 8. marec. Je tudi ena od pobudnic kampanje #jaztudi v Sloveniji. 
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane