Založba Aristej
Prehranski pojmovnik za mlade

Maja Godina-Golija

Prehranski pojmovnik za mlade

zbirka Pojmovniki, 5. knjiga, 2006

Ilustracije: Izar Lunaček

Grafična podoba: Nenad Jelesijević - kitch

Urednica: Emica Antončič

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 128 str.

ISBN: 961-220-054-8

18,40 EUR

redna cena

13,40 EUR

spletna cena

O knjigi

Prehranski pojmovnik za mlade razkriva, kako so se ljudje prehranjevali v prazgodovini, antiki in srednjem veku, kako je Evropa z odkritjem novih kontinentov dobila nove jedi in pijače, kako so na spreminjanje jedi in obrokov vplivali čas, geografsko in družbeno okolje, kako so se skozi zgodovino oblikovale navade pri jedi, kako se je prenašalo kuharsko znanje  in katere tehnološke in kulinarične inovacije so zaznamovale naše življenje. V knjigi se seznanimo tudi z jedmi, ki so jih pripravljali ljudje na slovenskem podeželju in v mestih, spoznamo, kako je dobra meščanska kuha vplivala na slovensko prehranjevalno kulturo in kdaj je sploh nastal pojem slovenska narodna jed. Na koncu vsakega poglavja je objavljen še recept za tipično jed (npr. rimsko, srednjeveško, meščansko, slovensko narodno …). Avtorica obravnava človekovo prehrano kot kulturno dobrino, vraščeno v zgodovinsko in kulturno okolje.

O avtorici

Maja Godina – Golija je etnologinja in znanstvena sodelavka Inštituta za slovensko narodopisje Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Etnologijo poučuje na univerzah v Mariboru in Novi Gorici. 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2024 | Vse pravice pridržane