
Maja Godina-Golija
Prehranski pojmovnik za mlade
zbirka Pojmovniki, 5. knjiga, 2006
Ilustracije: Izar Lunaček
Grafična podoba: Nenad Jelesijević - kitch
Urednica: Emica Antončič
Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 128 str.
ISBN: 961-220-054-8
18,40 EUR
redna cena
13,40 EUR
spletna cena
O knjigi
Prehranski pojmovnik za mlade razkriva, kako so se ljudje prehranjevali v prazgodovini, antiki in srednjem veku, kako je Evropa z odkritjem novih kontinentov dobila nove jedi in pijače, kako so na spreminjanje jedi in obrokov vplivali čas, geografsko in družbeno okolje, kako so se skozi zgodovino oblikovale navade pri jedi, kako se je prenašalo kuharsko znanje in katere tehnološke in kulinarične inovacije so zaznamovale naše življenje. V knjigi se seznanimo tudi z jedmi, ki so jih pripravljali ljudje na slovenskem podeželju in v mestih, spoznamo, kako je dobra meščanska kuha vplivala na slovensko prehranjevalno kulturo in kdaj je sploh nastal pojem slovenska narodna jed. Na koncu vsakega poglavja je objavljen še recept za tipično jed (npr. rimsko, srednjeveško, meščansko, slovensko narodno …). Avtorica obravnava človekovo prehrano kot kulturno dobrino, vraščeno v zgodovinsko in kulturno okolje.
O avtorici
Maja Godina – Golija je etnologinja in znanstvena sodelavka Inštituta za slovensko narodopisje Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Etnologijo poučuje na univerzah v Mariboru in Novi Gorici.