Založba Aristej
Religijski pojmovnik za mlade

Gorazd Andrejč

Religijski pojmovnik za mlade

zbirka Pojmovniki, 10. knjiga, 2018

Ilustracije: Izar Lunaček

Grafična podoba: Jernej Borko

Urednica: Emica Antončič

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 144 str.

ISBN: 978-961-220-123-4

23,00 EUR

redna cena

18,00 EUR

spletna cena

O knjigi

Verovanje v nadnaravno, duhovnost in religije spremljajo človeka na raznolike načine že od nekdaj. 
Gorazd Andrejč nam v tem Pojmovniku predstavi največje svetovne religije, njihov zgodovinski razvoj, medsebojno vplivanje, konflikte in vlogo v družbi.  Posebno poglavje posveti soočenju religij z razumom in znanostjo ter procesom sekularizacije in desekularizacije v sodobnih družbah.
Avtorja odlikujejo širina, natančnost, interdisciplinaren znanstveni pristop, predvsem pa odprtost do vseh oblik religije in ateizma. 
»Prav zaradi tega, ker je religija polje kulturnih bojev, vkopanih mnenj, neredko močnih čustev, včasih pa celo vojn, moramo biti pri njenem preučevanju pozorni, potrpežljivi, natančni in odprtega uma. Religije se je, kot vsakega družbenega pojava, treba lotiti kritično in znanstveno. Nerazumevanje religijskih pogledov na življenje (če smo nereligiozni), in obratno, nerazumevanje ali obtoževanje ateističnega pogleda na življenje in religijo (če smo religiozni) sta navadno znak pomanjkanja posluha za druge in drugačnost. Kakršnokoli je že naše stališče do religije, duhovnosti, boga ali bogov, je družbeni dialog med neverujočimi in verujočimi  neizogiben, če želimo živeti v vsaj minimalno urejeni in svobodni politični skupnosti.«

O avtorju

Gorazd Andrejč je filozof, religiolog in teolog. Je predavatelj na Univerzi v Groningenu na Nizozemskem ter raziskovalec na Inštitutu za filozofske študije na Znanstveno-raziskovalnem središču Koper.
 

Kontakt

Založba Aristej d.o.o.
Marčičeva ulica 19
2000 Maribor

Poštni naslov:
Založba Aristej, p.p. 115, 2116 Maribor

Informacije

Logo Javne agencije za knjigo RS
Prenovo spletne strani v letu 2022 je omogočila Javna agencija za knjigo RS.
Logo Primož Weingerl
Oblikovanje in razvoj
weingerl.com
© Založba Aristej 2023 | Vse pravice pridržane